A sóbarlang

 

Köszöntjük vendégeinket a Viki Vendégház sóbarlangjában!

Teljes mértékben elérhető a száraz sóterápia jótékony hatásai.

Ne csak pihenjenek vendégházunkban, gyógyuljanak is!

 

A sóbarlang műszaki adatai:

 • fényterápia
 • hangterápia,
 • tv,
 • 14m2
 • 5t sótömb
 • himalája, parajdi só
 • hőmérséklet: 19-22 fok
 • páratartalom: 60%
 • férőhely : 6 fő

Száraz sóterápia
Európában a sóterápia a XIX. században vált népszerűvé. A lengyel sóiparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pl. a tüdőgyulladás és az asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asztma kezelésére.

A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban. Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes sóbarlangokban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a haloterápia hivatalos tudományos alapjait.

A sóbarlangok levegője enyhíti a köhögést, jótékony hatású a légúti betegségek esetén. A sóbarlangban a sónak köszönhetően csíra-, vírus-, valamint baktériummentes közeg található.

Tartalomjegyzék:

 1. Mi a sóterápia hatásmechanizmusa?
 2. Mit jelent a szabályozott száraz sóterápia?
 3. Miként fejti ki jótékony hatását a Sóbarlang?
 4. Mely betegségek esetén javallott a kúra alkalmazása?
 5. Kiknek és hány éves kortól ajánlják a sóbarlang látogatását?
 6. Mennyi időt vesz igénybe és milyen gyakran érdemes a sóbarlangot látogatni?

Mi a sóterápia hatásmechanizmusa?
A sóterápia lényege a sóbányákéval közel azonos mesterséges klíma létrehozása azzal a céllal, hogy a sószoba sós levegőjét az ott tartózkodók belélegezzék. A belélegzett só – ha megfelelően száraz, csupán mikronnyi nagyságú és lehetőleg negatív töltésű – rátapad a légutakban, hörgőkben található szennyeződésekre és mikroorganizmusokra, dehidratálja (elvonja tőlük a vizet) és így elpusztítja őket. A légúti szennyeződéseket végül a beteg jellemzően vagy felköhögi, vagy a véráram segítségével elhagyják a szervezetet.

A folyamat rendszeres ismétlése során a légutak kitisztulnak, az immunrendszer által természetes reakcióként létrehozott gyulladás csökken.

Mit jelent a szabályozott száraz sóterápia?
A sóbányákéval azonos mikroklíma mesterséges létrehozására többféle technológia terjedt el. Ezek közül napjainkban valószínűleg a leghatékonyabb a szabályozott a száraz sóterápia. Ennek lényege, hogy a sószoba levegőjébe egy készülék folyamatosan beporlasztja a mikroszkopikus méretűre őrölt sórészecskéket. Ennek köszönhetően a sóbarlang sókoncentrációja a kezelés alatt közel állandó. Ráadásul a koncentráció nagyon gyorsan, gyakorlatilag a kezelés megkezdését követő néhány percen belül eléri a kívánt értéket. Külön előny, hogy folyamat eredményeképpen beporlasztott só rendkívül száraz, így dehidratációs képessége maximális. Nagyon fontos az is, hogy a száraz sóterápia révén jelentősen megnő a sószobában a negatív töltéssel rendelkező sórészecskék aránya, amelyek “előszeretettel” tapadnak rá a jellemzően pozitív töltésű szennyeződésekre, mint pl. a dohányfüst, elektroszmog stb.

A fentiek miatt – a jelenlegi ismereteink szerint – a szabályozott száraz sóterápia közelíti meg leginkább a sóbányák gyógyulást elősegítő mikroklímáját

Miként fejti ki jótékony hatását a Sóbarlang?
Száraz sóterápiás barlangunk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. A száraz só belélegzésével elmúlnak a nehézlégzéses tünetek, kitisztul a nyálkahártya a légutakban, könnyebbé válik a levegővétel. A só dehidratálja, majd elpusztítja baktériumok, vírusokat, ezáltal a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, a légutak természetes mikro flórája helyreáll. A só a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkenti: vizet vonz magához, erősíti a váladékképzést, segíti a szennyeződések feloldását, így néhány alkalom után a lerakodott váladék könnyebben eltávozik, kiköhöghetővé válik.

Mely betegségek esetén javallott a kúra alkalmazása?
Mindenfajta alsó és felső légúti akut vagy krónikus gyulladt állapot kezelésében ajánlható és nagyon hatásos. A száraz sóterápia kitakarítja a lerakódott váladékokat, megnyugtatja a nyálkahártyát és fokozza a védekezőképességét további gyulladások és fertőzések ellen.

 • dohányzás káros hatásaira
 • asztma
 • allergia
 • hörghurut
 • krupp
 • nátha megfázás
 • influenza
 • arcüreg-, középfül- és torokgyulladás
 • COPD
 • valamintbizonyos bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör esetén.

Kiknek és hány éves kortól ajánlják a sóbarlang látogatását?
Tulajdonképpen mindenkinek, életkori megkötés nincs. E szelíd gyógymód iránt nemcsak a légzőszervi betegek, hanem betegségmegelőző, immunrendszer erősítő, nyugtató hatása miatt az egészséges felnőttek és gyerekek érdeklődését is kívánjuk felkelteni. Jó szívvel ajánlom a Sóbarlang használatát mindazoknak, akik a krónikus panaszaik csökkentésére, akár prevenció, utókezelés vagy csupán kikapcsolódás céljából látogatnak el hozzánk.

Mennyi időt vesz igénybe és milyen gyakran érdemes a sóbarlangot látogatni?
Egy kezelés 45 percet vesz igénybe, mely idő alatt folyamatos a sóbeporlasztás a barlangba. Kúraszerű alkalmazás esetén (6-12 alkalom) felnőtteknél 85-90%, gyermekeknél 90-95%-ban jelentős javulás tapasztalható. Heti 1×45 perc a sóbarlangban negyedére csökkenti a légúti fertőzéses megbetegedések esélyét.

A SÓ ÉLETTANI HATÁSAI

Légúti problémák
allergia, asztma, köhögés, krupp, szénanátha, légcsőhurut, arcüreg- és középfülgyulladás, megfázás, COPD és dohányzás okozta problémák kezelésére.

A levegőben lévő mikron méretű sókristályrészecskék megtapadnak a tüdőben, majd feloldódva megsemmisítik a baktériumokat, allergéneket, inaktiválják a káros mikroorganizmusokat, így megtisztítva a tüdőt, gyógyítva a szervezetet.

Évről évre növekszik az allergiás, asztmás megbetegedések száma – pontos statisztika ugyan nincs, de annyi bizonyos, hogy ma már minden ötödik gyermek szenved allergiás betegségben és egyre nő a felnőtt korban kialakuló allergiás megbetegedések száma is. Mivel Magyarországon nincsenek természetes sóbarlangok, elhoztuk Neked a Himalája tiszta levegőjét, hogy természetes módon gyógyulhass gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

Áraink:

Szállóvendégeink részére:  45 perc/nap ingyenes, további használat esetén a lenti árak érvényesülnek.
Külsős vendégek részére:

Felnőtt:  1 250 Ft
Gyermek 2 éves korig:  ingyenes
Diák (18 évesig), nyugdíjas:  950 Ft
Gyermek + kísérő felnött:  1500Ft
2 gyermek + 1 felnőtt:  2000 Ft
Családi belépő (2 felnőtt + 2 gyermek): 2600 Ft
Gyermek kiegészítő jegy (2-10 éves) 500 Ft
Bérletek: 10 alkalmas (8 hétig érvényes)
Felnőtt: 11 500 Ft
Diák/nyugdíjas: 9 500 Ft
1 gyermek + 1 felnőtt: 15 000 Ft
2 gyermek + 1 felnőtt: 17 500Ft
Családi belépő (2 gyermek + 2 felnőtt): 22 000 Ft

Foglalja le szállását most!

elérhetőségekhez

VIKI VENDÉGHÁZ - szilvásvárad

 

Cím: 3348 Szilvásvárad, Dózsa György Utca 45.

Adószám: 52477937-1-30
NTAK: MA22031772

 

Bank számlaszám: 50462779-10005659
HU07-5046-2779-1000-5659-0000-0000

 

Kiss Józsefné
Tel.: +36 70 410-8282

E-mail: vikivendeghaz@gmail.com

2024 © vikivendeghaz.hu 3348 Szilvásvárad, Dózsa György Utca 45. | design by Kiss József Front-end Fejlesztő